PRACOVNÍ ČINNOSTI
- Spolupráce při objednávání, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží.
- Sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů.
- Součinnost při zjišťování nákladů.
- Příprava a úprava produktů a pokrmů.
- Aranžování bufetů a banketů, vydávání pokrmů.
- Zpracování a úprava polotovarů.
- Ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
Další informace o povolání
Více informací o kvalifikačních, osobnostních, zdravotních a o pracovních podmínkách a o průměrné měsíční mzdě se dozvíte u jednotlivých typových pozic zařazených do tohoto povolání:
Kuchař teplé kuchyně
Charakteristika
Kuchař teplé kuchyně provádí samostatně kompletní práce na úseku teplé kuchyně v gastronomických provozech.
Činnosti
- Komplexní tepelná úprava pokrmů včetně expedice.
- Předběžná příprava surovin k výrobě.
- Spolupráce při objednávání, přejímce a skladování zboží.
- Tvorba vlastních receptur teplé kuchyně.
- Znalost systému HACCP a kritických bodů v teplé kuchyni
Alternativní názvy a podobné pozice
Chef, cook
Popis pozice
Kuchař je ve své práci zodpovědný za sestavování jídelního lístku a vytvoření vhodné skladby pokrmů. Spolupracuje při zjišťování nákladů, objednávání surovin, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží. Připravuje a upravuje pokrmy. Aranžuje bufety, bankety a vydává pokrmy. Zpracovává a upravuje polotovary a udržuje kuchyňské náčiní a vybavení v čistotě.
Minimální požadované vzdělání
Střední vzdělání s výučním listem
Aktuální nabídka práce na pozici Kuchař:
Kuchař či kuchařka je člověk, který se zabývá přípravou a úpravou jídla. Profesionální kuchaři vaří v restauracích, školních či závodních jídelnách, nemocnicích a podobně. Jako šéfkuchař se pak označuje vedoucí kuchař kuchyně. Kuchaři však mohou být i amatéři vařící v domácnosti či pro své hosty.
Kdo to je a co dělá? Úkolem kuchaře je příprava a úprava pokrmů.
Co je náplní jeho práce? Pracovními činnostmi jsou - spolupráce při zjišťování finančních nákladů na pokrmy, při kalkulacích a tvorbě cen pokrmů, při sestavování jídelního lístku a menu, při objednávání, přejímce, přezkušování a skladování potravinářských surovin - příprava pokrmů podle receptur (včetně potřebných výpočtů množství jednotlivých surovin i pro velkokapacitní jídelny) - úprava pokrmů před podáváním - příprava a úprava pokrmů pro bankety, recepce, rauty apod. - příprava a úprava pokrmů pro dietní stravování - vydávání pokrmů strávníkům - sestavování vlastních receptur pro nové druhy pokrmů - spolupráce při ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.
V jakém pracuje prostředí? Povolání je vykonáváno převážně v kuchyňských provozech hotelů, restaurací, snack-barů, kaváren, vináren, bufetů, nemocnic, školního a závodního stravování, rezidencí i domácnosti, v prostředí vysokých teplot a těžko dýchatelném vzduchu a mnohdy ve směnném provozu.
S čím pracuje? Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou především sporáky, grily, trouby, různá velkokapacitní kuchyňská zařízení včetně programovatelných, váhy, odměrky, nádobí, nože, vařečky, naběračky, pánve, hnětače, šlehače atd. a šikovné ruce.
Jaký by měl být a co by měl znát? Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, čistotnost, estetické cítění, schopnost zorganizovat si práci, obratnost prstů a rukou, chuťové a čichové rozlišovací schopnosti, nebýt bacilonosičem. Nevhodné pro občany s vadami horních nebo dolních končetin, s těžšími vadami páteře, nemocemi kožními, chronickými nemocemi dýchacího ústrojí, epilepsií a jinými záchvatovými stavy, nemocemi ledvin, úplavicí cukrovou, s bércovými varixy a pro občany bacilonosiče.
Historie projektu
V této části můžete popsat historii Vašeho projektu a co Vás vedlo k nápadu jej realizovat. Je vhodné se také zmínit o důležitých milnících a poděkovat lidem, kteří se na projektu účastnili.